Despre Pasaport

Bine ai venit în lumea uimitoare a ariilor naturale protejate! Asociația Ecouri Verzi și ProPark - Fundația pentru Arii Protejate îți oferă un jurnal de călătorie, care a fost creat special pentru tine și care îți deschide calea către cele mai frumoase locuri din natură. De aceea l-am numit Pașaportul copiilor pentru arii protejate. Folosește-l să descoperi cele mai interesante și importante locuri de la noi din țară.

Pașaportul are două variante, una online, pe care tocmai o citești și una tipărită care este disponibilă la standurile aflate în 38 de arii protejate din toată țara.

Gazdele tale sunt Ghinduță, o veveriță veselă și Radu, Rangerul Junior cel curios. Ah, știi cine sunt rangerii? Rangerii sunt acei oameni minunați care au grijă de ariile noastre protejate. Rangerii Junior sunt acei copii care participă la activitățile concepute special pentru ei, îi ajută pe rangeri și respectă regulile de vizitare a ariilor protejate.

Cum folosim Pasaportul?

În varianta online îți recomandăm, pentru început, să faci un salt și un click pe butonul "Lumea ariilor protejate". Aici te vei familiariza cu felurile (categoriile) de arii naturale protejate și vei afla despre fiecare ceea ce este mai important.

După acest popas poți să mergi direct la butonul "Ce pot vizita" și acolo găsești harta cu ariile naturale protejate care sunt incluse în Pașaport. Click pe butoanele roșii și vei vedea că fiecare arie protejată are dedicat un articol care oferă informații generale și detalii despe cum ajungem, puncte de informare și centre de vizitare, poteci de drumetie si poteci tematice, sediul, unde găsim stampila și Pașaportul.

Varianta tipărită a Pașaportului are mai multe capitole, iar paginile dedicate ariilor protejate au mai multe chenare, fiecare cu destinația sa. Iată ce conține și cum poți folosi varianta pe hârtie:

Rangerii își prezintă cele mai frumoase fotografii și cele mai importante atracții turistice în chenarele cu binoclu.
Vizitează ariile protejate, participă la activitățile propuse de rangeri și bifează în Pașaport pe cele la care ai luat parte. Activitățile propuse le găsești în chenarele cu lupă. Dacă ai participat la activități care nu sunt în Pașaport, acestea le poți adăuga cu scris de mână chiar tu, pe ultimul rând. De exemplu "Am participat la: plantare arbori".
Completează-ți Pașaportul în chenarele cu aparat de fotografiat, cu colecția de abțibilde care se distribuie separat. Colecția cuprinde fotografii spectaculoase, făcute chiar de către rangeri sau colaboratorii lor. În fiecare an este tipărită o ediție nouă de colecție de abțibilde care se potrivesc exact în chenarele din Pașaportul tău.

 

Roagă un ranger să stampileze Pașaportul în chenarul cu stampilă! Fiecare arie naturală protejată are o stampilă unică. Ștampilele se află la rafturile special amenajate. Adresele rafturilor le găsești pe internet la www.pasaportnatura.ro/stampile

 

Pașaportul este și un loc în care poți să îți notezi despre ceea ce crezi tu că este important legat de vizita ta în ariile naturale protejate. Colecționează autografe de la rangeri, ține evidența activităților tale Ranger Junior sau scrie în paginile de jurnal ceea ce ai descoperit.

Pașaportul mai conține și abțibilde cu Ghinduță, Rangerul Junior Radu și mascotele ariilor prote-jate. Arată-le tuturor că ție îți plac activitățile în natură și lipește-ți abțibildurile pe ceva ce îți aparține. Poți chiar să le lipești pe paginile Pașaportului, acolo unde crezi că se potrivesc mai bine. 

Dar cel mai important, ia cu tine Pașaportul și ieși în aer liber, vizitează ariile naturale protejate!

Vizitează-ne și pe Facebook să descoperi detalii despre fotografiile din Pașaport. Te așteptăm acolo cu jocuri și concursuri de cultură generală și de atenție. Participă și câștigă premii care îți vor astâmpăra “setea” de natură până la următoarea ta vizită într-una din ariile protejate.